Merkezi İklimlendirme Sistemleri

Merkezi İklimlendirme Sistemleri

Merkezi iklimlendirme sistemleri alanların soğuk ya da sıcak ısı ihtiyaçlarının doğru şekilde karşılanması amacıyla çalışmaktadır. Genellikle işyerlerinde kullanılan bu sistemler tek bir merkezden kontrol edilerek ısıtma ya da soğutma işlemi yapar. Bu sayede kullanıldıkları alanda önemli bir kolaylık sunarlar.

Merkezi İklimlendirme Sistemleri
Merkezi İklimlendirme Sistemleri

Merkezi İklimlendirme Sistemlerinin Kullanımının Önemi

Merkezi iklimlendirme sistemleri tek bir merkezden kontrol edilerek ısıtma veya soğutma işlemi sunan cihazlardır. Genellikle orta ya da büyük ölçekte olan işletmeler tarafından kullanılırlar ve her noktayı aynı dereceye getirerek önemli bir konfor alanı sunarlar. Bireysel ısıtma veya soğutma cihazlarına göre sağladıkları enerji tasarrufu ile daha ekonomik çözümler sunarlar.

Daha az enerji harcayan ve ortamda yer alan herkesin eşit şekilde ısı detaylarından yararlanmasını sağladıkları için geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Bu sistemler ayrıca kolay şekilde kullanıldıkları için de herkes tarafından rahatça kullanılabilirler.

Merkezi Isıtma Sistemleri Çeşitleri

Merkezi iklimlendirme sistemleri kanal aracılığıyla hava sirkülasyonun oluşmasını da sağlamaktadır. İçeride bulunan havanın kanaldan çekilmesi ile sürekli olarak değişim sağlanmaktadır. Sistem tüm ortama aynı anda havanın ulaşmasını sağlayarak ısıtma ve soğutma işlemlerinin hızlı ve sorunsuz şekilde yapılmasını mümkün kılmaktadır. Böylece hem pratik hem de hesaplı çözümler sunmaktadır.

Merkezi İklimlendirme Çözümleri
Merkezi İklimlendirme Çözümleri

Merkezi iklimlendirme sistemleri ayrıca bulunulan ortamın havasını istenilen ısı değerlerine getirmek için iki farklı bobin içermektedir. Soğutma kompresörü merkezi hava ünitesinde ortamın her noktasına havayı üflemek için kullanılacak fan ünitesinden ayrı olarak mekanın dışına yerleştirilmektedir. Merkezi hava ünitesi alandaki mevcut ısıtma ve soğutma kanallarının kullanımı ile tüm yerin eşit şekilde soğutulmasını veya ısıtılmasını sağlayacaktır.

Hesaş Mekanik tarafından sunulan ısıtma sistemleri tüm alanın eşit şekilde ısıtılmasını sağlayarak enerji tasarrufu sundukları gibi aynı zamanda alanı kullananlar için de konforlu bir ortamın oluşmasını sağlarlar. Kanallara bağlı olarak alanın tüm istenen noktalarına yönelik iletim sağlanabilmektedir. Bu da küçük ya da büyük alan ayrımı olmaksızın istenen sonuçların en verimli şekilde alınmasını mümkün kılar. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan bu sistemler rutin bakımlar ile uzun süreler boyunca sorunsuz şekilde iklimlendirme ihtiyaçlarını karşılayacaktır.

Rooftop Sistemleri – Soğutma Sistemleri

Rooftop sistemleri – soğutma sistemleri çatı üstüne kurulan paket klima cihazlarıdır. Sistemlerde iç ve dış üniteler bir araya getirilmiştir. Geniş kullanım alanlarına sahip olan sistemler genellikle; mağaza, restoran, tiyatro, sineme, ticari binalar ve havaalanlarında kullanılır. Kullanım alanına uygun modeller seçilebilir. Seçenekler arasında seçim yapılırken ihtiyaçlar göz önünde bulundurulabilir.

Rooftop Sistemleri – Soğutma Sistemleri
Rooftop Sistemleri – Soğutma Sistemleri

Rooftop Sistemleri Nedir?

Rooftop sistemlerinin sahip oldukları çalışma mantığı; ortam içinde bulunan havanın dönüştürülmesi ve içeride bulunan havadan faydalanılarak temiz havanın geri verilmesidir. Kullanım amaç ve alanlarına göre sistemler şu şekilde üçe ayrılır;

  • Konutlar için 19 kw’a kadar,
  • Küçük ticari binalar için 40 kw’a kadar,
  • Geniş ticari binalar için 40 kw üstünde.

Rooftop soğutma sistemleri soğutma işlemi yapabilmek için ortamda bulunan hava alınır ve dışarı atılır. Dış ortamda bulunan batarya kondenser, iç ortamda bulunan batarya ise evaporatör görevi görür. Soğutmanın yanı sıra ortamın havalandırılması ve nem dengesinin korunmasını da sağlar.

Rooftop Sistemleri – Soğutma Sistemleri Modelleri

Hesaş Mekanik sunduğu hizmetler ile soğutma sistemleri konusunda kaliteli şekilde ürün temini sağlar. Endüstriyel amaç ile soğutma yapılması gereken tüm ortam, ekipman ve teçhizatın soğutulması için kullanılır. Hava ve su soğutmalı modelleri bulunur. Hava soğutmalı modellerde kondanser hava ile soğutulurken, su soğutmalı modellerde ise kondanser su ile soğutulur. Kullanım amacına uygun şekilde seçim yapılabilir. İç ve dış ortamlara yerleştirilebilir olması kullanım avantajı sunar. Bileşenler fabrikada uyumlu hale getirilir. Üretim sırasında montajı yapıldığı için kurulumu oldukça kolaydır. Dış borulama ve kablo kullanımı oldukça azdır.

Rooftop Sistemleri Soğutma Sistemleri
Rooftop Sistemleri Soğutma Sistemleri

Sistemler kurulduktan sonra kullanılmaya başlanabilir. Sezon başlarında kullanılmadan önce bakımları yapılmalıdır. Sezon sonunda ise son bakım yapılması gerekir. Rooftop sistemleri – soğutma sistemleri düzenli şekilde bakımlara tabi tutulursa daha uzun şekilde kullanım sunar. Sorunsuz şekilde sistemlerin çalışmasını sağlayan bakımlar, sistemin işlevselliğini garanti altına alır. Kullanım amacına uygun kapasiteye sahip olan soğutma sistemleri seçilerek ortamın ısı dengesi kolay şekilde sağlanır. Sistemlerin sahip oldukları özellikler nedeni ile çeşitli alanlarda kullanım imkanı sunar.

Yorum Yap